Compania de familie „F'autor’’ a fost fondată la sfârşitul secolului XX. Calea parcursă de la începuturi până azi a fost marcată de performanțe și distincţii, iar la baza succesului a stat experienţa şi entuziasmul membrilor familiei, cât şi talentul vinificatorului. În 2003-2006 au fost implementate tehnologii avansate și plantați butași de viță-de-vie, pentru ca astăzi podgoriile „Fautor’’ să se extindă pe un areal de cca. 350 ha. 
Atât vinăria, cât şi plantaţiile sunt amplasate în microzona Tigheci, făcând parte din zona viti-vinicolă „Valul lui Traian” la Sudul Moldovei. Microzona Tigheci este una absolut unică, fiind foarte reuşită pentru producerea vinurilor de calitate atât albe, cât şi roşii.
Denumirea „Fautor” î-si trage originea din limba latină şi semnifică „creator, autor”, purtând semnificatia unei responsabilități maxime pentru calitate și abordarea personalizată a vinificatorului.

Address: str.Petru Movilă 23/2 MD-2004 mun.Chişinău
Telefon: 022235656
Email: fautor@fautor.md

Se spune că pe vremuri era un sat de oameni gospodari, aşezat nu departe de locul unde apele Prutului se întâlnesc cu cele ale Dunării. Satul era înconjurat de bălţi bogate în peşte, unde în fiecare primăvară îşi găsea casa un stol de cocostârci. Sătenii iubeau aceste păsări minunate, crezănd ca ele le aduc noroc şi pace în casele lor. Într-un an, la început de toamnă, nişte friguri cumplite s-au abătut asupra locului. Gerul a ferecat apele Prutului în gheaţă, şi bieţii cocostârci nu-şi puteau găsi hrană. Puii încă nu au prins la puteri pentru a putea zbura la distanţe mari, iar frigul nu se grăbea să se retragă. Şi într-o dimineaţă stolul s-a ridicat în cer, a făcut un cerc deasupra satului şi şi-a luat zborul. Dar nu spre sud, ci spre răsărit. Oamenii s-au îngrijorat de dispariţia cocostârcilor, până într-o zi, când nişte copii au spus că i-au văzut făcând cercuri deasupra unei văi, nu departe de sat. Atunci, toţi oamenii au mers acolo. Cu toate că gerurile nu aveau de gând să cedeze, valea nu părea atinsă de îngheţ. Un izvor cu apă caldă păstra vara în acea vale, unde creştea viţă-de-vie, şi cocostârcii aveau cu ce să se hrănească pentru a acumula puterile necesare unei călătorii lungi. Oamenii au gustat strugurii şi au rămas surprinşi de dulceaţa lor. Când veni vremea plecării cocostârcilor, tot satul a ieşit să-i petreacă. Iar primăvara oamenii au venit în acea vale şi au început să cultive viţa-de-vie de pe dealurile ce o împrejmuiau. Datorită izvorului descoperit de cocostârci, strugurii sunt culeşi mai târziu, căldura pamântului şi a ultimelor raze de soare îi umple de dulceaţă. Vinurile făcute din aceşti struguri sunt pline de o fineţe binecuvântată de cocostârcii ce se rotesc deasupra Vinăriei din Vale.

 

Address: or. Cantemir, str. Basarabia 8
Telefon: +373 (22) 22-74-42
Email: sales@vinaria.md