Într-o zi, poți colinda Moldova cu mașina din punctul nordic – Naslavcea și până în extremul sud – Giurgiulești. După ce veți parcurge această distanță de câteva sute de kilometri, DVS., din adevărata oază de culturi arabile din nordul Moldovei, vă veți pomeni aici, la sud, în împărăția miraculoasă a viilor, unde și este situată localitatea Găvănoasa. În sudul satului, în mijlocul viilor, în anul 1975 a fost pusă în funcțiune o fabrică de vin, în prezent – Î.M. „VINIA TRAIAN” S.A.

     Acum treizeci și trei de ani, când în localitatea Găvănoasa, pe malul stâng al râului istoric Cahul, se construia fabrica de vin, probabil, nu toți înțelegeau cât de reușit a fost aleasă această locație. Și asta pentru că nu departe de fabrică, la numai 4 km distanță, se întinde Valul lui Traian. Pentru Moldova VALUL LUI TRAIAN înseamnă același lucru ca și piramidele pentru Egipt sau Stonehenge pentru Marea Britanie.

Address: MD 5317, s. Găvănoasa, raionul Cahul, R.Moldova
Telefon: (+373 299) 57428; 57473;
Email: cleretjur@mail.ru; vintraian@mtc-vl.md

Vinăria Țiganca este "locul de naştere" a vinurilor Gitana. Aici are loc vinificarea, îmbutelierea și maturarea vinului până la distribuţia lui comercială. În momentul achiziţiei, crama se afla într-o stare dezastruoasă, din cauza managementului defectuos din timpul perioadei sovietice. Cu toate acestea, ea deţinea în patrimoniu un element esenţial pentru producerea vinurilor de calitate – beciurile. Pe durata întregului an, acestea înregistrează temperaturi constante, oferind astfel vinurilor Gitana o maturare impecabilă. Vinificaţia nu este doar muncă. Ea este şi o artă, un stil de viaţă pe care oamenii de la Vinăria Ţiganca şi l-au asumat cu toată responsabilitatea. Vinurile Gitana sunt rezultatul împletirii armonioase a tehnologiei tradiționale cu procedeele moderne de vinificație. Această filosofie de vinificare scoate în evidență calitățile desăvârșite ale vinurile produse la noi.

Address: mun. Chișinău str. Alexandru Vlahuță nr.6
Telefon: (+373) 022 243012
Email: office@gitana.md