CERTIFICAREA IGP

Denumirea vin cu “Indicatie Geografica Protejata” este un semn de garantie a calitatii, trasabilitatii si autenticitatii podgoriilor din Tara lui Traian.

 

Ce inseamna Certificarea IGP “Valul lui Traian”?

Denumirea vinului certificate cu IGP “ Valul lui Traian” este roada demersului de calitate intreprins de Asociatia UVV RGD “Valul lui Traian” in vederea satisfacerii asteptarilor consumatorilor. Demersul calitatii este asociat cu un logo specific. Prin aceasta noi dorim sa construim un cadru de lucru perfect adoptat la realitatile zilelor de astazi, caietul de sarcini a fost adoptat in integralitate de membrii asociatiei, iar demersal a fost recunoscut de catre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.

 

Scopul si sarcinele

Determinarea criteriilor de calitate pentru produsele vitivinicole certificate, bazate pe traditii milenare si cunostinte unice; Garantarea originei vinurilor IGP “Valul lui Traian” ( tracabilitatea); Recunoasterea si promovarea specificitatii si tipicitatii vinurilor din regiune.

 

Principalele caracteristici ale programei (prevederi din Caietul de Sarcini)

Viticultura sustenabila Viticultura sustenabila consta in aplicarea principiilor de dezvoltare durabila in viticulture. Conform acestor principii producerea strugurilor este efectuata in echilibru dintre diferite aspecte ecologice, economice si sociale, care impreuna asigura durabilitatea acestei produceri. In cadrul caietului de sarcini este prevazuta adoptarea agrotehnicii bazate pe protectia integrate a vitei de vie, folosirea produselor ecoresponsabile si formarea (educarea) continua a viticultorilor. Respectul normelor viticole contribuie la producerea strugurilor de calitate si punerea in valoare a podgoriilor viticole.

 

Transformarea strugurilor

Asigura originea strugurilor excluziv de pe podgoriile Valul lui Traian, si deasemena cerintele de calitate fata de materia prima in functie de stilul de vin produs.

 

Imbutelierea vinului

Caietul de sarcini prevede masuri pentru intretinerea unei igiene perfecte, trasabilitatii produselor auxiliare si calitatatilor fizico-chimice, organoleptice si microbilogice a vinurilor.

 

Planul de Control

Pentru a garanta impartialitatea programei de certificare, controlul respectarii normelor a fost incredintat organizmelor de certificare externa (acreditate conform normelor prevazute de standardele ISO). Masurele de control riguroase permit exercitarea asigurarii calitatii la fiecare etapa din viticulture, vinificatie si de imbuteliere a vinurilor certificate IGP “Valul lui Traian”. Tracabilitatea continua asigura identificarea riguroasa a vinurilor produse.. In vederea asigurarii perfecte a eficacitatii planului de control si caietului de sarcini, certificarea vinurilor IGP Valul lui Traian” este recunoscuta de catre Guvernul R.Moldova. Initiind certificarea vinurilor cu IGP, Asociatia “Valul lui Traian” sa pozitioneaza in calitate de organism care respecta mediul inconjurator, autenticitatea si calitatea.

 

Pentru mai multe informații vă rugam să ne contactați.